Obezitenin yarattığı sağlık sıkıntılarının, ana konularımdan birisi olduğunu biliyorsunuz. Neden toplumda obezite sıklığının azaltılması gerektiğini size bilimsel verilerle açıklıyorum. Umarım inanmaktan çok bilmenin daha verimli olduğunu sizlere gösterebilmişimdir.
Bu bağlamda, tabi ki obeziteye ve obezlere karşı bir husumetim yok; verilerin ve çalışmaların olayı her zaman daha iyi anlattığını biliyorum. Bugün size bahsedeceğim çalışma ise kilo fazlalığının iyi bir etkisini gösteren bir çalışma…
Obezite çeşitli mekanizmalarla birçok kanseri arttırsa da, az kilolu olmak akciğer kanseri riskini arttırdığına yönelik bazı gözlemlerimiz var. Ancak burada önemli noktalardan birisi, akciğer kanseri riskini en fazla arttıran sebeplerden birisi olan sigara, az kilolu olmakla ilişkili. Peki, sonuç olarak elimizde ne hipotezler kalıyor:
1. Sigara kiloyu azaltıyor
2. Sigara akciğer kanseriniz arttırıyor
3. Az kilolu olmak akciğer kanserini arttırıyor.
Bu hipotezleri test etmek amacıyla, 1995-1996 yılları arasında 448,732 kadın ve erkek “National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study” çalışmasına alınmıştır.
Sonuçlar
9437 kişide akciğer kanseri gelişmiştir.
Bunların 415’i (%4) hiç sigara içmemişlerde gelişmiştir .
Erkekde akciğer
Kadında kanseri ham riski 192 /100,000 kişi yılıdır.
Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olanlarla, 22.5-24,9 arasında olanlar karşılaştırıldığında, akciğer kanseri riski erkek ve kadında, kilolu olanlarda azaldığı gözlenmektedir (HR=0,81-0,73). Burada bahsedilen vücut kitle indeksi 35’in üzeri obezite sınırının üzerinde bir rakam olduğunu hatırlatmak isterim (vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır : boyunuzu metre cinsinden tekrar boyunuzla çarpın. Kilonuzu da çıkan sonuca bölün. Sonuç vücut kitle indeksinizdir).
Bu ters ilişki sadece halen sigara içen veya geçmişte sigara içmişlerde geçerlidir.
Eve Gidecek Sonuçlar
Sigara içenlerde veya içmişlerde kilo fazlalığı akciğer kanseri riskini azaltabilir. Ancak bu nedenle hem sigara içip hem de kiloyu arttırmak yerine, sigarayı bırakmak daha etkin bir çözüm olacaktır.
Llewellyn Smith, et al. “Body Mass Index and Risk of Lung Cancer Among Never, Former, and Current Smokers”. JNCI J Natl Cancer Inst (2012) 104 (10): 778-789.