Allerji ve Beyin Tümörleri

Two MRI images of my brain (rear view on left,...

Image via Wikipedia

Allerji, bağışıklık sistemimizin aşırı reaksiyonu durumudur. Günlük hayatımızda çeşitli allerji yapabilecek maddelerle sürekli karşılaşırız, ama çoğumuzun bağışıklık sistemi, bunlara aşırı reaksiyon vermez. Aşırı reaksiyon verenlerde de kaşıntıdan, döküntüye, hapşırmadan, nefes daralmasına, hattta çok uç durumlarda ölüme kadar geniş bir yelpazede sorun yaratabilir.

Gliomalar beynin glial hücrelerinden köken alan beyin tümörleridir. Beyin tümörleri sık görülmemekle birlikte hastaların yaklaşık %30’u 5 yıl yaşamaktadır. Çeşitli gözlemsel çalışmalarda, allerji nedeniyle serumda immunoglobulin E (IgE) artmış olanlarda glioma sıklığının azaldığı tesbit edilmiştir. Bu çalışma da bu hipotezi test etmektedir.

Çalışma, 4 ileriye dönük çalışmanın verileri kullanılşarak yapılmış ve 169 glioma hastası ve 520 kontrol vakası dahil edilmiştir.

Sonuçlar

Sınırda artmış toplam IgE düzeyleri (25–100 kU/L) ile glioma arasında anlamlı ters ilişki vardır (OR = 0.63). Ancak bu ilişki artmış seviyelerde tesbit edilememiştir. Yemek ilişkili spesifik IgE ve solunumsal ilişkili spesifik IgE arasında ilişki gözlenmemiştir.

Hayat da ying ve yang gibi, kötü olduğunu düşündüğünüz bir hastalığın içinden de iyi bir şey çıkabiliyor.

Federico C. F. Calboli, et al. “Prediagnostic Plasma IgE Levels and Risk of Adult Glioma in Four Prospective Cohort Studies”. JNCI J Natl Cancer Inst (2011) 103 (21): 1588-1595.

doi: 10.1093/jnci/djr361

Reklam

Allerji ve Beyin Tümörleri için yorumlar kapalı

Filed under Kanser

Yorumlar kapatıldı.