Tansiyon yüksekliği sık karşılaştığımız bir hastalık. Tansiyon tuz tüketimi, kilo fazlalığı, sigara ve alkol tüketimi ile artacağı gibi, yaşla birlikte de tansiyon yüksekliği insanların çoğunda gelişmektektedir. Tansiyon yüksekliğinin herhangi bir şikayet çoğunlukla yapmadığının altını bir kez daha çizmek isterim.
Tansiyon hastalığı bu kadar sık görülürken, kadınların tansiyon hastalığı varken hamile kalmaları da kaçınılmaz olacaktır. Tansiyon tedavisinde en sık kullandığımız ilaç grubu anjiotensin konverting (dönüştürücü) enzim inhibitörleri (ACE-İ) ise fetüs üzerinde kötü yönde etkisi olduğu için hamilelikte kullanılmamaktadır. Ancak bazı hipertansif kadınlar bu ilaçları alırken hamile kalmaktadır, ilk trimestirde (hamileliğin ilk üç ayı) bu ilaçların fetüs üzerine teratojenik etkilerinin ne olduğu iyi bilinmemektedir.
Bu çalışma 1995-2008 yılları arasında Kuzey Kaliforniya Kaiser Permanente sistemindeki insanları araştırmış ve hamileliklerinin ilk üç ayında ACE inhibitörü kullanan kadınların bebeklerinde malformasyon riski (nöral tüp defekti, konjenital kalp defektleri) değerlendirilmiştir. Çalışmaya 465.000 anne-bebek çifti alınmıştır.
Sonuçlar
Hamileliğin ilk üç ayında ACE inhibitörü kullanan kadınların prevalansı 0.9/1000 iken, diğer tansiyon ilacı kullananlar 2.4/1000 olarak tesbit edilmiştir.
ACE inhibitörü kullanalarda konjenital kalp defekti riski artmış bulunmuştur (%3,9’a karşı %1.6, oddların oranı 1.54)
ACE inhibitörü dışı tansiyon ilacı kullananlarda da benzer risk artışı gözlenmiştir (%2.6, oddların oranı 1.54)
Tansiyonu yüksek olup, herhangi bir ilaç almayanlarda da benzer risk gözlenmiştir (oddların oranı 1.14)
Hamileliğin ilk üç ayında ACE inhibitörü grubu tansiyon ilacı kulananlarla, diğer grup tansiyon ilacı kullananlar arasında malformasyon gelişme riski açısından bir değişim gözlenmemiştir. Artmış malformasyon riskinin ilaçlardan çok, tansiyon yüksekliği nedeniyle olduğu düşünülmektedir.
De-Kun Li, et al. “Maternal exposure to angiotensin converting enzyme inhibitors in the first trimester and risk of malformations in offspring: a retrospective cohort study”. BMJ 2011; 343:d5931.