Anti-oksidan maddeler reaktif oksijen radikallerini ortadan kaldırarak hücreyi, bu radikallerin yarattığı hasardan korumaktadır. Oksidasyonla oluşan hasar DNA bozulmasına neden olup, kansere giden yolu açmasının yanında, kalp damar sisteminde de hasar yaratmaktadır.
Karetonoidlerin güçlü anti oksidan özellikleri mevcuttur. Yedi tane karetonoid vardır ve bunlar:
- Alfa Karoten
- Beta Karoten
- Likopen
- Lutein
- β-cryptoxanthin
- Zeaxanthin
- Astaxanthin’dir
Karotenoidler meyve vesebzelerde bulunmakta ve hayvanlar tarafından yapılamamaktadır. Meyve ve sebze tüketimi fazla olan bireylerde kanser, koroner arter hastalığı, inme ve tip 2 diyabet riski azalmaktadır. Gelel olarak beta-karotenle ile çalışmalar yapılmış ve bu çalışamlarda beta-karoten ile sözkonusu riskler arasında çoğu zaman belirgin ilişki bulunamamıştır.
Bu çalışma ise alfa-karoteni araştırmaktadır. Bu çalışmaya 20 yaş üzerinde 15.1138 birey katılmış ve serum alfa-karoten düzeyleri ile ölüm riski arasındaki ilişki araştırılmıştır (Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study).
Sonuçlar
Serum alfa karoten konstantrasyonu 0 -1 µg/dL olanlara göre ölüm riski (izafi risk):
2 -3 µg/dL, 0.77
4 -5 µg/dL, 0.73
6 -8 µg/dL, 0.66
9 µg/dL veya fazla 0.61
Ölüm riski alfa karoten düzeyi arttıkça azalmaktadır.
Erken ölüm riskini azaltmak için meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeliyiz.
Chaoyang Li, MD, PhD; Earl S. Ford, MD, MPH; Guixiang Zhao, MD, PhD; Lina S. Balluz, MPH, ScD; Wayne H. Giles, MD, MS; Simin Liu, MD, ScD “Serum alpha-Carotene Concentrations and Risk of Death Among US Adults The Third National Health and Nutrition Examination Survey Follow-up Study “Arch Intern Med. Published online November 22, 2010. doi:10.1001/archinternmed.2010.440