Mide kanseri azalmakla birlikte, en ık görülen kanserlerin dördüncüsü, kanser bağlı ölümlerin de ikinci sıradaki sebebidir.
Mide kanserinin neden geliştiği bilinmemekle birlikte, genetik faktörlerin, çevre etkilerinin etkilediği düşünülmektedir. Kronik inflamasyonun (uzun süreli iltihabi durumun) kanser gelişiminde etkili olabileceği çeşitli kanserlerde olduğu gibi, mide kanserinde de düşünülmektedir. Bunun en iyi örneklerinden birisi de midede olan helikobakter pylori enfeksiyonudur (http://bit.ly/9NtT57 ) H pylori eradikasyonu (yok edilmesi) mide kanseri riski azaltılmaktadır.
Her ne kadara aspirin ve diğer non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID) mide şikayetlerini arttırsa da, iltihabı baskıladığı için mide kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir.
Aspirin alanlarda mide kanaması ortalama 28 aylık tedavide %2.47 iken, aspirin almayanlarda bu risk %1.42’dir. Yarar-zarar hesabının bu konuda yapılması gereklidir:
Bu çalışma retrospektif (geriye dönük) yapılmış ve 52161 hasta değerlendirilmiştir.
Sonuçlar
Peptik ülseri olanlarda
Hiç NSAID kullanmayalanlarda mide kanseri riski artmıştır (SIR=2.11)
Düzenli NSAID kullananlarda risk azdır (SIR=0.79).
NSAID’lerin koruyucu etkisi mide ülserinde gözlenmişken, h.pylori ilişkili olmayan duodenal ülserlerde gözlenmemiştir. Düzenli NSAID kullnanımı ile mide kanseri riski azalmakta bu azalma h. Pylori ilişkili hastalarda daha belirgin olmaktadır.
Chun-Ying Wu, Ming-Shiang Wu, Ken N. Kuo, Chang-Bi Wang, Yi-Ju Chen, Jaw-Town Lin “Effective Reduction of Gastric Cancer Risk With Regular Use of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs in Helicobacter Pylori–Infected Patients” Journal of Clinical Oncology, Vol 28, No 18 (June 20), 2010: pp. 2952-2957