An ECG showing pardee waves indicating acute myocardial infarction in the inferior leads II, III and aVF with reciprocal changes in the anterolateral leads. (Photo credit: Wikipedia)
İş durumu sıkıntılı bir durum. Hiç kimsenin mevcut yerini korumasını garantisi de hiç yok. Özel hastanelerde çalışan benim gibi bir kısım hekim, zaten zor şartlarla mücadele ederken, sağlıkta dönüşümün getirdiği yeni yapılanma, devlet kurumlarında çalışan hekimleri de sözleşmeli statüsüne alıp, işten çıkarmalar kolaylaştıracak.
Peki bu işten çıkarmalar, işsizlik durumu insanları etkilemeyecek mi?
Amerika’da yapılan bu çalışmada 51-75 yaş aralığındaki 13451 erişkin değerlendirildiğinde bu gruptaki insanların 1061 kalp krizi (%7,9) saptanmıştır. Grup içinde başalngıçta işsiz olanlar %14, 1 veya daha fazla işten çıkarılma yaşamışlar %68,7 ve bir dönem işsiz kalmışlar %35,1 olarak bulunmuştur.
Kalp krizi geçirme riski işsizlerde (Hazard oranı 1,35), 4’ten fazla işten çıkarılma yaşayanlarda (Hazard oranı 1,63) 1’den fazla işten çıkarılma yaşayanlarda (Hazard oranı 1,22) yüksek olarak bulunmuştur. Kalp krizi geçirme riski en fazla işsizliğin ilk yılında oluşmaktadır.
Sonuç
İşsizlik ve işten çıkarmalar, kalp kırgınlığı yaratmanın yanında kalp krizi de yaratmaktadır.
Matthew E. Dupre, et al. “The Cumulative Effect of Unemployment on Risks for Acute Myocardial Infarction”. Arch Intern Med. 2012;():1-7. doi:10.1001/2013.jamainternmed.447.