Meme kanseri kadınlarda sık görülen bir kanser türü olduğunu biliyorsunuz. Çoğunuzun bir tanıdığında meme kanseri olduğu bu yazıyı okurken aklınıza gelecektir. Dolayısıyla, tüm kadınların meme kanseri açısından kendilerini takip etmeleri gerekmektedir. Meme kanseri, sadece kadınları etkilememekte, erkeklerde meme kanseri olabilmektedir. Bu hastalık göğüs kanseri değildir, meme organının hastalığıdır; ayıp olmasın diye meme, yerine göğsü kullanmak uygun değildir. Ayrıca, bir insan meme kanseri olduğunda da, genel kanaatın yanlış olarak düşündürdüğü gibi, yolun sonuna gelinmemektedir.
Bugün sizlere paylaşacağım konu, aslında benim için önemli bir konu. HER ailesi, normal dokularda çoğunlukla bulunmayan, ancak özellikle meme kanseri hücrelerinde bulunan bir reseptördür. Bu reseptör (reseptör, kapının kilidi olarak düşünebilirsiniz; eğer doğru anahtar varsa kapı açılır) tümör hücresine büyü-çoğal komutu vermektedir. HER2 reseptörü için bir anahtara ihtiyaç olmayıp, kendi kendini uyarabilmektedir.
Biz HER2’nin klinik önemi bilmediğimiz yıllarda, bazı erken evre meme kanseri olan hastalarda, beklemediğimiz hızda metastaz gözlemekteydik. Bu durum da, biz hekimleri son derece şaşırtıyordu. HER2’nin keşfi ve rutin olarak tümör hücrelerinde bakılması ile, tümör hücreleri HER2 taşıyan hastaların, beklenenden daha kötü seyrettiğini gözledik. HER2’ye karşı üretilen bir ilaç (trastuzumab) da, HER2’nin getirdiği olumsuzlukları azalttı. İlk geliştirilen ilaç olan trastuzumabı, lapatinib diye başka bir ilaç izledi.
Bugün sizlere bahsedeceğim çalışma 2008-2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Tümörleri 2cm altında olan ve tümörlerinde HER2 reseptörü bulunan hastalara, ameliyat öncesinde kemoterapi ile birlikte hedeflenmiş tedavilerden birisinin veya her ikisinin birden verilmesinin etkileri araştırılmıştır. Etkinlik ise, ameliyatta çıkarılan parçada tümörün tamamen kaybolup kaybolmadığının (patolojik tam remisyon) tesbiti ile araştırılmıştır.
Hem lapatinib hem trastuzumab uygulanan hastalarda bariz olarak patoloji tam remisyon oranı yüksek bulunmuştur. Bu oran tek tek de %29.5 ike, birlikte kullanımda %51,3’dür.
Eğer, ameliyat öncesinde meme kanseri için tedavi verilecekse ve tümör HER2 içeriyorsa, hedeflenmiş tedavilerden ikisini birlite kullanmak daha etkili olacaktır.
Eve Götürülecek Sonuçlar
1. Meme dokusundan çıkan kanser, göğüs değil meme kanseridir
2. Sık görülen bir hastalıktır, herkesin kendini kontrol etmesi gerekir
3. Erkeklerde de görülebilir
4. Meme kanseri olmak, ölüme adım atmak demek değildir
5. Yeni gelişen ilaçlar daha da etkili olabilmektedir.
José Baselga, et al. “Lapatinib with trastuzumab for HER2-positive early breast cancer (NeoALTTO): a randomised, open-label, multicentre, phase 3 trial”. The Lancet, Volume 379, Issue 9816, Pages 633 – 640, 18 February 2012