Şeker Filizi

Developing countries excluding Least Developed...

Image via Wikipedia

Bir sabah uyandığınıp arka bahçenize baktığınızda, kocaman bir ağaç görürseniz şaşırırsınız değil mi? Veya her sabah geçtiğiniz yolda, kocaman bir bina dikildiğini fark ettiğinizde de hayret etmişliğiniz vardır.

Benim sizler için hazırladığım bu sitenin en önemli amaçlarından biri de, bu hayretin oluşmasını engellemektir. Nasıl mı? Eğer ağaçları takip ederseniz, ağacın gelişimini; eğer binalara bakarsanız, binanın yapımını göremezsiniz. “Eee?” dediğinizi duyar gibiyim. Filizleri gözleriniz ararsa ağaçları, temelleri gözleriniz tararsa da koca binaların gelişimini yakalarsınız.

Şeker hastalığında da (ve kalp damar sistemi hastalığında da) filizler bel çevrenizin kalınlaşması ve gittikçe azalan hareketiniz. Eğer bu filizleri farkederseniz, birazdan bahsedeceğimiz şekerin katastrofik (yıkıcı) etkilerinden de korunmuş olursunuz.

Sağlık sistemimizdeki olumlu gelişmeler (hekimlere daha kolay ulaşım- buna özel hastaneler de dahil, daha kaliteli bakım ve otelcilik hizmetleri) yanında olumsuz gelişmeleri (yeni hekim yetiştirecek kadroların dağıtılması ve 10 yıl sonra kaliteli hekim bulunamayacak olması, reçete edilen ilaçlarda katkı payının arttırılması, ilaç fiyatlarının sürekli düşürülmesi nedeniyle yeni ilaçların ülkemize getirilmeyecek olması) herkesin takip etmesi gerekmektedir. Bugün size bahsedeceğim çalışma gelişmekte olan ülkelerde (bu tanıma biz de dahiliz) şeker hastası olmanın o kişiye maliyetini araştırmıştır. Çalışma 2002-2003 yılları arasındaki Dünya Sağlık Araştırmsı verileri kullanılarak yapılmış ve 35 az ve orta gelirli ülkedeki 121,051 birey değerlendirilmiştir.

Sonuçlar

Şeker hastaları, şeker hastası olmayanlara göre sağlıklarına ceplerinden daha fazla para harcamakta, hatta bu miktar aile gelirinin %40’ını aşacak yıkıcılıkta olmaktadır. Şeker hastaların yılda 157 dolar fazla harcamakta ve %17.8’ si de şekerin yıkıcı maliyetine maruz kalmaktadır. Şeker hastasının sağlık sigortasının olması da bu yıkıcı etkiyi değiştirmemektedir.

Eve Götürecekleriniz

1. Ağaçlara değil filizlere bakın

2. Hastalıklara değil onları oluşturanlara bakın

3. Şeker hastalığı madden de yıkıcı bir hastalıktır. Sigortanız bu yıkıcılıktan korumaz.

4. On yıl sonra kaliteli hekim sayısı azalacaktır.

Crystal M. Smith-Spangler, et al. “Diabetes, Its Treatment, and Catastrophic Medical Spending in 35 Developing Countries”. Diabetes Care February 2012 vol. 35 no. 2 319-326.

Reklam

Şeker Filizi için yorumlar kapalı

Filed under Şeker Hastalığı (Diyabet)

Yorumlar kapatıldı.