Kalp Hastalarında Ağrı Kesici Kullanımı Risk Taşıyor

NSAID

Image via Wikipedia

Kalp damar hastalığı olanlarda, steroid olmayan iltihap karşıtı grubu (nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar= NSAID) ilaçların kullanımı uygun değildir. Bu ilişkiden dolayı da bazı yeni geliştirilen ilaçlar piyasadan geri çekildiğini anımsayanlarınız olacaktır. Ancak bu tip ağrı kesiciler gündelik yaşamda sık kullanılmaktadır.

Bu çalışma Danimarka’da yapılmış ve 1997-2006 yılları arasında ilk kez kalp krizi geçiren hastalarda NSAİD kullanımı araştırılmıştır. Bu süre içinde 83677 hasta çalışmaya dahil edilmiştir ve bunların %42’sinin takiplerinde NSAİD kullandıkları belirlenmiştir.

Bu hastaların 35 257înde ölüm veya tekrar eden kalp krizi tesbit edilmiştir. NSAİD kullananlarda ölüm/tekrar kalp krizi riski 1.45-1.55 kat arttığı gözlenmiştir. NSAİD ilaçlar arasında ise en yüksek risk diklofenak içeren ilaçlarda (hazard oranı= 3.26) gözlenmiştir. Bu risk ilaç çok kısa süreli kullansa bile oluşmaktadır. NSAİD’ler arasında en düşük risk ise naproksen içeren ağrı kesicilerde gözlenmiştir.

Özellikle kalp krizi geçiren hastalar kısa süreli bile NSAİD kullandıklarında ölüm ve tekrar kalp krizi geçirme riskleri artmaktadır. Bu ilaçları özellikle bu tip hastaların dikkatle kullanması gerekmektedir.

Anne-Marie Schjerning Olsen, et al.”Duration of Treatment With Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs and Impact on Risk of Death and Recurrent Myocardial Infarction in Patients With Prior Myocardial Infarction”. Circulation. 2011;123:2226-2235

Reklam

Kalp Hastalarında Ağrı Kesici Kullanımı Risk Taşıyor için yorumlar kapalı

Filed under Genel

Yorumlar kapatıldı.