Tansiyon hastalığının tedavisinde nedense kardiyologlar ve dahiliyeciler ayrılır. Benim de dahil olduğum iç hastalıkları uzmanları, beta-bloker dediğimiz, sempatomimetik sinir sisteminde beta reseptörlerinin uyarılmasını engelleyen ilaçları ilk basamak tedavide tercih etmezken, kardiyologlar pek bir sever. Sempatomimetik sistem, savaş veya kaç reaksiyonundan genel anlamda sorumludur, bu görevi de adrenalin ağırlıkla yürütür. Dolayısıyla adrenalin artınca tansiyon artar, kalp hızlanır; adrenalinin etkileri bloklanırsa, tansiyon düşer, nabız hızı azalır.
Sempatetik aktivasyon kilo alımını sınırlamada önemli bir metabolik adaptasyondur. Beta bloker tedavisi ise bu adapatasyonu kaldırarak, kilo alıma meyili arttırabildiği öne sürülmektedir.
Bugün bahsedeceğim çalışma, uzun süreli beta bloker kullanımının, enerji tüketimini azalttığı ve kilo artışına neden olduğu tezini araştırmaktadır.
Sonuçlar
Beta bloker kullanlarda diyetin başlattığı termogenez %50, yağ oksidayonu hızı %32 ve haftalık habitüle aktivite %30 azaldığı tesbit edilmiştir.
Beta bloker kullananlar, kullanmayanlara göre ortalamada 5,2kg ile 17,2kg arasında değişen oranda ağır oldukları gözlenmiştir.
Beta blokerler, enerji tüketimini azaltarak kilo alımına neden olmaktadır. Ama sırf bu nedenle hastaların ilaçlarını kesmeleri doğru değildir, hekimlerine danışmaları gerekir.
P Lee, et al. “Metabolic sequelae of β-blocker therapy: weighing in on the obesity epidemic?”. International Journal of Obesity (2011) 35, 1395–1403