Soğuk ve Hipotermi

In 1812 by the Russian artist Illarion Pryanis...

Image via Wikipedia

Van’da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ve yakın zamanda şehit olan askerlerimizin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlamak istiyorum yazıma. Bugün bahsedeceğim konu, evlerini depremde kaybetmiş insanları yakından ilgilendiriyor. Bölgedeki yetkililer konuyu mutlaka biliyorlardır, ancak tekrar etmekte fayda olacağını düşünüyorum.

Hipoterminin anlamı vücut sıcaklığının (35oC) normalin altında olması durumudur. Bu durum sağlıklı kişilerde uzun süre soğuğa maruz kalmakla oluşabileceği gibi, başka hastalıkları olanlarda (özellikle dolaşım bozukluğu olanlarda) serin havalarda da meydana gelebilir.

Hipoterminin erken bulguları:

• Güçsüzlük

• Sersemlik

• Uyuşukluk (letarji)

• Huzursuzluk

• Şaşkınlık (konfüzyon)

• Titreme

• Koordinasyon bozukluğu

Tanı, vücut sıcaklığının ölçülmesi ile konulur, ancak koltuk altı veya dilaltı ölçümler yetersiz kalabilmekte, rektal (makattan ölçüm) veya yemek borusuna yerleştirilen problarla ölçüm gerekir.

Hafif hipotermide (rektal sıcaklık > 33 oC) de hastalara nazikçe davranılmalı ve hareket ettirilmelidir; yoksa kalpte ritm bozuklukları olabilir. Hafif hipotermisi olanlar sıcak yatak ve sıcak banyoyla ısıtılabilinir.

Orta ve ağır hipotermisi olanlarda (rektal sıcaklık < 33 oC) titreme olmaz, kişinin titremediği hipotermi olmadığı anlamına gelmez ve bu hastalarda aktif ısıtma ve destek tedavisi gerektirmektedir.

Hipotermi hayatı tehdit eden bir durumdur, fakat iyi bakımla orta ve ağır hastalarda %75’e varan sağkalım sağlanır.

Önemli olan hipotermiye girmemektir. Bunun için hava şartlarına uygun, dışarının soğuğunu ve ıslaklığını içeri geçirmeyen ve vücutta oluşan teri de dışarı tahliye edecek kıyafetler tercih etmek uygundur. Ancak, şimdiki (Van Depremi) gibi doğal afetler sonrasında da hipotermi açısından dikkatli olmak gerekir.

Reklam

Soğuk ve Hipotermi için yorumlar kapalı

Filed under Genel

Yorumlar kapatıldı.