Domates Salçası ile Güneşten Korunma

Likopen, domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunan bir karotenoiddir. Likopen, güçlü bir anti-oksidan olması yanısıra prostat kanserinden olası olarak kourması nedeniyle de ünlenmiştir. Likopen, kimyasal olarak karoten olmakla beraber hiçbir vitamin A aktivitesi bulunmamaktadır. Diyete eklendiğinde, deride likopen miktarı artmakta, bu durum da likopenin ciltte ışıktan koruyucu olarak işlev gösterebileceğini düşündürmektedir.

 

Düşük yağlı diyetin, aktinik keratoz ve cilt kanserini azalttığı bilinmektedir, likopenin deri üzerine etkisi ise bugün bahsedeceğimiz çalışma ile araştırılmıştır.

 

20 sağlıklı erişkin, zeytinyağı ile 55g domates salçası (16mg likopen) veya sadece zeytin yağı 12 hafta boyunca tüketmişlerdir. Ek gıda öncesinde ve sonrasında ultraviyole ışını ile kızarıklık (eritem) duyarlılığı ölçülmüştür. Ayrıca UV ışınına maruz kalan ve kalmayan bölgelerden deri biopsisi yapılmış prokollajen (pC)-1, fibrillin-1 ve matrix metalloproteinaz (MMP)-1, ve mtDNA için 3895bp delesyonu analizi yapılmıştır.

 

Sonuç

 

Likopen içeren domates salçasını hem kısa dönemde (akut) hem de uzun dönemde ışığa bağlı hasarın önlenmesinde etkili olmaktadır.

 

Rizwan M et al. Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo. Br J Dermatol 2010 Sep 21;

Domates Salçası ile Güneşten Korunma için yorumlar kapalı

Filed under Genel

Yorumlar kapatıldı.