Kusurlu Kolesterol İlaç Çalışması: Jupiter ve Rosuvastatin

Jupiter çalışması New England Journal of Medicine isimli saygın tıp dergisinde yayınlandığında, kolesterol ve sağlıkla ilgilen tüm hekimler oldukça heyecanlandık. Sonuçlar oldukça parlaktı; konunun özü ise, bireyde kolesterol yüksekliğine bakılmaksızın, yüksek duyarlılıkta (hs=high sensivity) CRP (iltihabi durum göstergesi) seviyesine bakılarak rosuvastatin isimli kolesterol ilacı verilirse ne olacağıydı. Bu çalışma neticesinde örneğin, kötü kolestolünüz (LDL) düşük, fakat hsCRP’niz yüksekse, rosuvastatin kalp-damar sistemi hastalıklarından sizi koruyacaktır.

Çalışma üretici olan Astra Zeneca sponsorluğunda yapılmış Kasım 2008’de Amerikan Kardiyoloji Koleji toplantısında sunulmuştur.  Bu çalışmanın sonuçlarına göre de FDA kolesterol problemi olmayan, fakat hsCRP’si yüksek olan bireylere bu ilacın kullanmasına izin vermiştir. Bu şekilde, Birleşik Devletlerde kolesterol yüksekliği nedeniyle kolesterol ilacı kullanabilecek 80milyon kişiye, 6.5 milyon kişi daha eklenmiş olacaktır (http://nyti.ms/bCuDEc ) . Fakat bu çalışmayı yapan kişi olan Dr. Paul M Ridker hsCRP’nin de mucidi olması konuyu biraz daha çetrefillendirmektedir.

Çalışma yayınlandıktan sonraki dönemde, kolesterol ilaçlarının çeşitli iyi ve kötü etkileri hakkında yazılar yayınlanmaya devam etti. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise diyabet gelişme riskinin kolesterol düşürücü ilaç kullanlarda yükseldiğini gösteren çalışmaydı ve ben de bu konuyu sizlerle paylaşmıştım http://bit.ly/bvXmfU .

Bugün size sunacağım çalışma ise Jupiter çalışmasının kritik değerlendirilmesi. Yazarlar bu çalışmada buldukları hataları şu şekilde sıralamaktadır:
1. Çalışma ilaç firması sponsorluğunda yapılmıştır
2. Çalışmanın 14 yazarından 9’unun sponsor firmayla bağı vardır
3. Çalışmanın baş-araştırıcısı CRP testinin patent sahibidir
4. Sponsorun kendi araştırıcıları, ham veriyi kontrol etmiş ve yönetmiştir

Sonuç Olarak
Jupiter çalışmasını sonuçları ile genel pratiği değiştirmek pek uygun gözükmemektedir.

Son Olarak
Hiçbir tedavi yöntemi, sağlıklı yaşam biçiminin yerini tutamamaktadır.

Michel de Lorgeril, MD; Patricia Salen, BSc; John Abramson, MD; Sylvie Dodin, MD; Tomohito Hamazaki, PhD;Willy Kostucki, MD; Harumi Okuyama, PhD; Bruno Pavy, MD; Mikael Rabaeus, MD “Cholesterol Lowering, Cardiovascular Diseases, and the Rosuvastatin-JUPITER Controversy A Critical Reappraisal”. Arch Intern Med. 2010;170(12):1032-1036

Kusurlu Kolesterol İlaç Çalışması: Jupiter ve Rosuvastatin için yorumlar kapalı

Filed under Kolesterol

Yorumlar kapatıldı.