Sinir büyüme faktörü, sensöryel nöronların (sinir hücrelerinin) yapısını ve işlevini düzenleyen bir nörotrofindir (neurotrophin). Bu büyüme hormonunun eklem iltihabında (artrit), pankreas iltihabında (pankreatit), prostat iltihabında (prostatit) artmış olduğu bilinmektedir.
Dizin osteoartrit ise halk arasında kireçlenme olarak da bilinmektedir. Bu hastalıkta diz eklemini bir nevi yağlayan, aynı zamanda süspansiyon görevi de sağlayan kıkırdağın kaybı ön plandadır. Kıkırdak kaybı nedeniyle, kemiklerin birbirine sürterek şiddetli ağrı yapmaktadır. Bu ağrıyı gidermek için çeşitli ağrı kesiciler kullanılmakta, fakat bu ilaçların da farklı yan etkileri bu hastalarda çıkmaktadır.
Tanezumab bir insanlaştırılmış bir monoklonal IgG2 antikorudur. Bu tip tedaviler özellikle kanserde kullandığımız hedflenmiş tedavi örneklerinde bir tanesi olmakla beraber, bu antikor sinir büyüme hormonunu hedef almaktadır.
Bu çalışmada osteoartriti olan 450 hastaya değişik dozlarda tanezumab veya plasebo (etkin madde içermeyen ancak fiziksel görünümü etkin ilaçla eşdeğer madde) uygulanmıştır.
Sonuçlar
Tanezumab ile yürümede ağrı azalması %45-62
Plasebo ile yürümede ağrı azalması %22
Yan Etkiler
Plaseboda %55
Tanezumabda %68 yan etki görülmüştür. En sık yan etkiler ise başağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonu ve uyuşmalardır.
Gördüğünüz gibi yeni tip tedavi seçenekleri çeşitli hastalıklarda denenmeye devam etmektedir. Ancak daha bu ilaçların kullanılması için erkendir.
Nancy E. Lane, M.D., Thomas J. Schnitzer, M.D., Ph.D., Charles A. Birbara, M.D., Masoud Mokhtarani, M.D., David L. Shelton, Ph.D., Mike D. Smith, Ph.D., and Mark T. Brown, M.D. “Tanezumab for the Treatment of Pain from Osteoarthritis of the Knee” N Engl J Med 2010; 363:1521-1531