Mide Koruyucu İlaçlar (Proton Pompa İnhibitörleri) ve Kemik Erimesi

Proton Pompa İnhibitörleri (PPİ) mide asidini azaltmakta bilinen en kuvvetli ilaçlardır. Bu ilaçları sıklıklıkla kullanıyor ve iyi ki bu ilaçlar var diyorum. Beni tanıdığınız için şunu da eklemek istiyorum, bunlar da eninde sonunda bir ilaçdır ve artısıyla, eksisiyle kullanmak gerekir. Ben hastalarımda, ailemde ve kendimde bunu gözeterek ilaç kullanıyorum.

Gelelim konumuza, uzun süre bu ilaçları kullandığımızda bazı yan etkilerin de oluşması beklenmektedir. Bugün bahsedeceğimiz çalışma, belki daha önce duymuş olduğunuz, bu ilaçların osteoporoza bağlı kemik kırıklarını arttırdığı yönündeki bilgiyi test etmek için planlanmıştır. Bu çalışmanın verileri Kadın Sağlık İnsiyatifinden (Women’s Health Initiative) alınmış ve menopoz sonrasındaki kadınlarda bu ilaçların kullanımı ile kırık riski ve 3 .yılda kemik mineral ypoğunluğundaki değişimi incelemiştir. Analiz eksiksiz bilgileri olan 130.487 kadın için yapılmıştır.

Bu ilaçların kullanımı ile kullanılmaması arasında, kemik mineral yoğunluğunda bir fark gözlenmemiştir. Kalça kırığı açısından da artmış bir risk söz konusu değildir. Ancak, bu ilaçları kullananlarda omurga kırığı riski (HR 1.47), ön kol veya bileği kırık riski (HR 1.26) artmış tesbit edilmiştir.

Sonuç olarak, PPİ grubu ilaçlar iyi ki varlar, ancak uzun dönemli kullanımda kemik kırıkları (omurga, el ve elbileği) riskini arttırdığı bilinmelidir.

Shelly L. Gray, PharmD, MS; Andrea Z. LaCroix, PhD; Joseph Larson, MS; John Robbins, MD; Jane A. Cauley, DrPH; JoAnn E. Manson, MD, DrPH; Zhao Chen, PhD  “LESS IS MORE Proton Pump Inhibitor Use, Hip Fracture, and Change in Bone Mineral Density in Postmenopausal Women  Results From the Women’s Health Initiative “

Arch Intern Med. 2010;170(9):765-771.

Reklam

Mide Koruyucu İlaçlar (Proton Pompa İnhibitörleri) ve Kemik Erimesi için yorumlar kapalı

Filed under Mide

Yorumlar kapatıldı.