Açlık Kan Şekeri – Tek Başına Yeterli Mi?

Sorudan da anlayabileceğiniz gibi artık değil. Bu zamana kadar, şeker hastalığının tanısını koymakta hep açlık kan şekerini kullanmaktaydık. Ancak bu yaklaşım, şekere giden süreç içinde olan dalgalanmaları (tokluk kan şekerinin yükselmesi gibi) ayırt edemiyordu. Bu nedenle 3 aylık kan şekerinin ortalamasını gösteren hemoglobin A1c, diğer adıyla glike hemoglobin, artık hem şeker tanısının konulmasında, hem şeker risk tahminin yapılmasında kullanılması artık önerilmektedir (Amerikan Diyabet Derneği). Hemoglobin A1c değeri %6.5’in altı normal olarak kabul edilmektedir.

Araştırmacılar bu çalışmada, şekeri ve kalp rahatsızlığı olmayan 14,348 insandan 1990-1992 yılları arasında kan örneği almışlar ve bu insanları ortalama 14 yıl izlemişlerdir.

Hemoglobin A1c’ye göre gruplar şu şekilde ayrılmıştır ve yanlarındaki rakam 15 yılda diyabet gelişme oranını göstermektedir:

5’den küçük= %6
5-5.5 arası = %12
5.5-6 arası = %21
6-6.5 arası = %44
6.5’dan yüksek = %79

Bu çalışmanın sonucu olarak, şeker hastalığ ıriski için sadece açlık kan şekeri değil, hemoglobin A1c (HbA1c)’ye de bakılması uygun olacaktır.

*Elizabeth Selvin, Ph.D., M.P.H., Michael W. Steffes, M.D., Ph.D., Hong Zhu, B.S.,
Kunihiro Matsushita, M.D., Ph.D., Lynne Wagenknecht, Dr.P.H.,
James Pankow, Ph.D., M.P.H., Josef Coresh, M.D., Ph.D.,
and Frederick L. Brancati, M.D., M.H.S. “Glycated Hemoglobin, Diabetes, and
Cardiovascular Risk in Nondiabetic Adults”. N Engl J Med 2010;362:800-11.

Reklam

Açlık Kan Şekeri – Tek Başına Yeterli Mi? için yorumlar kapalı

Filed under Şeker Hastalığı (Diyabet)

Yorumlar kapatıldı.