Sizi bilmem, ama ben Anadolu toprağını ve coğrafyasını çok severim. Üstünde yaşadığımız bu güzel ve sevecen toprak, her türlü hırsı, kibri içine almış ve yerine sevgisini vermiş. Anadolu’nun bağrından çıkan yabani hububatın insanoğlu tarafından keşfedilmesi ve içindeki nişastası öğütülerek, suyla ve yine yabani mayayla karşılaşması da yerleşik hayata geçmemizde önemli etkenlerden biri. Şu aralar ne kadar uzak da kalmaya çalışsak, ekmeğin kutsallığı değişmeyecek.
Hekimlik hayatımın 20. Yılına doğru ilerlerken, her yeni gün yeni bir bilgiyi edinmenin hazzını yaşadığım gibi, bunu hayatımda da uygulamaya çalışıyorum. Örneğin, endüstriyel üretim gıdalardan uzak durmaya çalışıyorum, hatta pizzayı, makarnayı bile evde kendimiz hamur hazırlayıp yapıyoruz.
Gelelim bugünkü çalışmamıza. Araştırmacıların merakı endüstriyel ekmek ile daha doğal olan ekşi hamur mayalı ekmeğin insanların kan değerlerine (şeker, kolesterol vb) etkisinin ne olduğu olmuş. Bu yüzden 10 kişiye beyaz ekmek, 10 kişiye ekşi hamur mayalı ekmek 1 hafta boyunca vermişler. Haa, bu arada karşıda (İstanbul’un Anadolu yakasında) bir hekim arkadaş bir ekşi maya hamur fırını açmış, talebe de yetişemiyormuş; bu yüzden hekimliği bile bırakmış, belki hoşuna gider diye araya bu bilgiyi sıkıştırıverdim. Sonra ara vermişler, sonra da beyaz ekmek grubuna ekşi mayalı ekmek, diğer gruba da tam tersini vermişler.
Sonuç
Aslında beklediğin ekşi maya grubunun sağlıklı olduğu, değil mi? İşte bilimin en güzel tarafı da bu; her zaman beklentileri doğrulamıyor. İki ekmek grubu arasında kan değerleri açısından anlamlı bir fark oluşmuyor, barsak florası (bizimle birlikte yaşayan mikrop dünyası) da ekmekten etkilenmiyor. Fakat araştırmacılar bununla yetinmiyor ve daha detaylı veri analizi yaptıklarında şunu fark ediyorlar, barsak florasına göre kişinin ekmeğe yanıtı değişiyor.
Yani barsak floramızın ne olduğunu bilirsek, hangi ekmek türünü tüketmemizin daha sağlıklı olacağını bilebiliriz.
Sevgiyle kalın,
Tal Korem, et al. “Bread Affects Clinical Parameters and Induces Gut Microbiome-Associated Personal Glycemic Responses”. Cell Metabolism 25, 1243–1253 June 6, 2017