Elektroşok İçin Hazır Olun

Endüstrileşmiş ülkelerde kalp durması nedeniyle gelişen ani ölümler ciddi bir sağlık problemidir.

 

“Sağkalım Zinciri”nin yaygınlaşması neticesinde hastane dışı kalp durmalarında başarı şansı artmasına rağmen, hala daha sağkalım düşüktür. Sağkalım zincirinin en önemli halkası defibrilasyondur. Defibrilasyon, kalp ritminin elektroşok ile düzeltilmesidir. Bu noktada en büyük sorun, defibrilasyon yapılana kadar geçen süredir. Yani kalbin çalışmasını engelleyen bu ritim bozukluğunun en kısa sürede düzeltilmesi gerekmektedir.

 

Örneğin, bankada sıra beklerken önünüzdeki kişi aniden göğsüm ağrıyor diyip aniden yere düşse, ne yaparsınız? Eğer yakınınızda otomatik eksternal (yani vücudun dışından uygulanan) defibrilatör (OED) aletiniz varsa, önünüzdeki bu kişinin ölmesine engel olabilirsiniz. Bunun için tıbbi bilginizin olması gerekmiyor.

 

Haziran 2004 itibari ile Japonya’da her vatandaşın OED kullanması yasal hale getirildi ve halka açık OED’ler yaygınlaştırıldı.

 

1 Ocak 2005 ile 31Aralık 2007 tarihleri arasında yapılan bu ileriye dönük çalışma, ilk yardımı yakınındaki görgü tanığı tarafından yapılan ve hastane dışında kalp durması geçirenler araştırlmıştır.

 

Ve Sonuçlar

 

Hastane dışında kalp durması geçiren 312,319 erişkin çalışmaya alınmıştır. Bunların 12,631’de ventriküler fibrilasyona bağlı kap durması gerçekleşmiştir. Bu hastaların 462 (%3.7) ‘ne elektroşok yakınındaki tıbbi bilgisi olmayan sıradan insanlar tarafından, halka açık otomatik eksternal defibrilatör kullanılarak uygulanmıştır. Halka açık OED’lerle elektroşok uygulanan ve ventriküler fibrilasyona bağlı kalp durması geçirenlerin %32’si olaydan 1 ay sonra hala hayattadır.

 

Sonuç

 

Halka açık OED’lerin Japonya’da artması ile elektroşok daha erken olarak sıradan insanlar tarafından uygulanmaya başlanmış ve sağkalım daha iyileşmiştir.

 

* Tetsuhisa Kitamura, M.D., Taku Iwami, M.D., Takashi Kawamura, M.D., Ken Nagao, M.D., Hideharu Tanaka, M.D., Atsushi Hiraide, M.D. “Nationwide Public-Access Defibrillation in Japan”. NEJM Volume 362:994-1004

Reklam

Elektroşok İçin Hazır Olun için yorumlar kapalı

Filed under Akciğer Hastalıkları

Yorumlar kapatıldı.