Bisphenol A (BPA) 1960’dan beri sert plastik şişe ve metal bazlı yiyecek-içecek kutularında kullanılan endüstriyel kimyasaldır.
Yapılan standartize toksikoloji çalışmaları, insanların düşük dozda BPA’ya maruz kalmalarının sakıncalı olmadığını desteklemektedir. Ancak, yakın zamanda yapılan çalışmalar, belirgin olmayan etkilerin değerlendirlmesini sağlayacak yeni yaklaşımları kullanmışlardır. ABD’de hem Ulusal Sağlık Enstitüsündeki Ulusal Toksikoloji Programı, hem de FDA, BPA’nın fetüs, bebekler ve yaşı küçük çocukların beyin, davranış ve prostat bezlerinde potansiyel etkileri konusunda kaygılarının olduğunu belirtmiştir.
Yapılan ara değerlendirmede:
FDA, insanların yemek kaynaklarından BPA’ya maruz kalmalarını azaltmak için mantıklı adımlar atmaktadır. Bu adımlar:
Endüstrinin BPA içeren bebek şişelerini ve çocuk beslenme tabaklarının üretiminin durdurulmasını desteklemek
BPA’ya alternatif yaratılmasını kolaylaştırmak
FDA, BPA’nın yönetilmesi için güçlü bir düzenleyici taslağı desteklemektedir
FDA, ailellerin çocuk formüllerini veya yiyeceklerini değiştirmelerini önermemektedir, çünkü kararlı iyi beslenme, BPA’nın potansiyel riskinin üzerinde yarar sağlamaktadır.
BPA içeren Plastik Kaplar
Plastik kaplarda geri dönüşüm kodları mevuttur. Genel olarak 1, 2, 4, 5 ve 6 geri dönüşüm kodlu kaplarda BPA bulunmamaktadır. Hepsi olamamakla birlikte 3 veya 7 kodlu bazı plastikler BPA ile yapılmış olabilir.
http://www.fda.gov/NewsEvents/PublicHealthFocus/ucm197739.htm
Burak Bey merhaba,
BPA’nın varlığından çok yakın zamanda haberdar oldum ve tükettiğimiz gıdalarımızın çoğunun BPA’lı plastiklere temas ettiklerini öğrendim, BPA’dan uzak durmak için cama daha fazla ağırlık vermemiz gerekecek.
Uğur Bey, BPA sadece plastiklerde değil ne yazık ki, yazar kasa fişlerinde bile var. Ama dediğiniz doğru, cama ağırlık vermeliyiz.
Kesinlikle